Bekkenbodemtherapie tijdens en na zwangerschap

Bekkenfysiotherapie tijdens en na de zwangerschap
Tijdens de zwangerschap wordt de belasting op het lichaam van de vrouw groter, terwijl door de zwangerschapshormonen de spieren en banden juist elastischer en daardoor minder sterk worden. Dat kan diverse klachten als gevolg hebben tijdens de zwangerschap, maar ook na de bevalling.

Welke klachten?
– Pijn aan het schaambeen, de liezen, lage rug, benen, billen of het stuitje.
– Pijn bij het starten van bewegingen.
– Moeite met lopen, bukken, traplopen, lang zitten of staan.
– Vermoeidheid.
– Pijn bij het vrijen.

Behandeling
De bekkenfysiotherapeut kan u helpen door het verstrekken van informatie, adviezen en tips over dagelijkse activiteiten, waardoor u leert omgaan met de veranderde belasting en belastbaarheid. Door oefeningen op maat leert u zelf het bekken te stabiliseren, waardoor de pijn vermindert en u op de juiste manier actief kunt blijven. Meestal zijn een paar zittingen tijdens of na de zwangerschap voldoende om weer acceptabel te kunnen functioneren.

De bekkenbodem
De bekkenbodem wordt gevormd door spieren, bindweefsel, banden en bloedvaatjes. Het geeft steun aan de organen in de buik. Het helpt onder andere urine, windjes en ontlasting op te houden.

Het fysiotherapeutisch onderzoek
Aan de hand van een vragenlijst, stellen we in overleg met de patiënt een behandelplan op.

Behandeling
Een gespecialiseerde fysiotherapeut kan de bekkenbodemklachten vaak goed behandelen. De therapeut richt zich vooral op de volgende punten:

– Informatie verkrijgen over de mogelijke oorzaken.
– De betekenis van de bekkenbodem uitleggen.
– De patiënt bewust gebruik leren maken van de bekkenbodem.
– Het eventueel versterken van de bekkenbodem.
– Het leren ontspannen van de bekkenbodem.
– Het aanleren van goed toiletgedrag.
– Adviseren over hygiëne, ademhaling, houding, beweging, drinken en voeding.

Verzekering
Bekkenfysiotherapie valt onder de reguliere fysiotherapie. Per verzekering bestaat er een verschil voor wat betreft de hoeveelheid fysiotherapiebehandelingen waarvoor u in aanmerking komt. Raadpleeg daarom vooraf uw polis om onaangename verrassingen te voorkomen.

Pelvic Trainer
Het allernieuwste behandelapparaat van bekkenbodemklachten is de Pelvic Trainer. De Pelvic Trainer is een geavanceerd meetinstrument in de vorm van een kruk, met een zitvlak waarin uiterst gevoelige sensoren bevestigd zijn. Die sensoren leveren zeer gedetailleerde informatie over de bekkenbodem van een patiënt, waardoor de fysiotherapeut exact weet hoe de bekkenbodemspieren getraind moeten worden. Amstelland Fysiotherapie beschikt als enige praktijk in deze regio over een Pelvic Trainer.

De Pelvic Trainer kan worden ingezet bij:
– lage rugklachten
– bekkeninstabiliteit
– incontinentie
– seksuele disfunctie