Bekkenfysiotherapie kinderen

Bekkenfysiotherapie voor kinderen
Bekkenbodemfysiotherapie is een specialisatie binnen de kinderfysiotherapie. Kinderen met plas- en/of poepproblemen kunnen bij de kinderfysiotherapeut terecht.

Spelenderwijs wordt er onder andere uitleg gegeven over de werking van de blaas, darmen, bekkenbodem, het plassen en poepen, de juiste zithouding. De bewustwording van het lichaam en het juist leren plassen en poepen staan hierbij centraal.

De kinderfysiotherapeut werkt nauw samen met de kinderarts. Soms is het nodig dat er een echo of een uroflowmetrie wordt gemaakt om extra informatie te verkrijgen.

Klachten:

– urine verlies (overdag/nacht)
– ontlastingverlies
– vaak moeten plassen
– onweerstaanbare aandrang
– obstipatie
– buikpijn in combinatie met bovenstaande klachten

Kosten:
Elk kind van 0-18 jaar is verzekerd voor kinderfysiotherapie. De overheid vindt kinderfysiotherapie dermate belangrijk dat het onderdeel uitmaakt van de basisverzekering. De eerste 9 behandelingen en de daarop volgende 9 behandelingen zijn altijd verzekerd. Bovendien is er geen sprake van eigen risico bij kinderfysiotherapie.

Verwijzing:
In principe kunnen kinderen net als de volwassenen zonder verwijzing bij de fysiotherapeut terecht. Maar vaak is er een verwijzing van een specialist, huisarts of jeugdarts.

Fysiotherapeuten met als specialisme bekkenproblematiek bij kinderen:
Inge Zandt