Dry Needling

Wat is dry needling?
Dry needling is een nieuwe fysiotherapeutische behandelmethode, waarbij spieren via een speciale techniek met hele dunne naaldjes worden aangeprikt. De spieren raken daardoor snel en langdurig ontspannen.

Verschil met acupunctuur
Bij dry needling wordt er een droog naaldje (vandaar de naam ‘dry’) gebruikt om de spier aan te prikken, daarbij wordt geen vloeistof gebruikt. Dry needling is gericht op het vinden van zogenaamde ‘triggerpoints’ in de spier die kort aangeprikt worden, terwijl er bij acupunctuur meerdere naalden voor langere tijd in het lichaam gezet worden.

Triggerpoints
Triggerpoints zijn verkrampte plekjes in een spier. Triggerpoints kunnen pijn opleveren, maar ook zorgen voor bewegingsbeperkingen of verminderde kracht. Door met een naaldje in een triggerpoint te prikken wordt deze gedeactiveerd en raakt de spier snel en langdurig ontspannen.

Hoe ontstaan triggerpoints?
Triggerpoints kunnen op diverse manieren ontstaan.

Mogelijke oorzaken van triggerpoints:
– Langdurige aanname van een verkeerde houding.
– Acute oorzaken, zoals een foute beweging of een ongeval.
– Langdurige overbelasting.
– Verkramping van spierweefsel.
– Lange periodes van onbewogenheid.
– Psychologische oorzaken zoals stress of depressies.
– Slaaptekort.

Hoe voelt het?
Het inbrengen van het naaldje in de huid is nauwelijks voelbaar. Wanneer de therapeut een triggerpoint aanprikt, spant de aangeprikte spier zich heel even aan en dat kan een krampgevoel geven. Vervolgens ontspant de spier weer. Na een behandeling kan het behandelde gebied vermoeid of stijf aanvoelen.

Na de behandeling
Na de dry needling behandeling krijgt u gerichte oefeningen en adviezen mee om de verbeterde situatie te behouden.