Duizeligheid

Duizeligheidsklachten
Duizeligheidsklachten komen veel voor en kunnen verschillende oorzaken hebben. Een arts kan de waarschijnlijke oorzaak van de duizeligheid vaststellen. BPPD is een type draaiduizeligheid dat goed behandeld kan worden door een fysiotherapeut.

Wat is BPPD?
BPPD staat voor Benigne Paroxysmale Positieafhankelijke Draaiduizeligheid. Benigne betekent goedaardig/ongevaarlijk en paroxysmale staat voor ‘in aanvallen optredend’. Bij BPPD heeft u last van houdingsafhankelijke draaiduizeligheid, dat in aanvallen optreedt.

Oorzaak
BPPD wordt veroorzaakt door een stoornis van het evenwichtsorgaan in het binnenoor. Loszittende oorsteentjes in het binnenoor slaan door snelle positieveranderingen neer op de zintuigcellen in het evenwichtsorgaan. Dit leidt tot korte overprikkeling van de zintuigcellen, met draaiduizeligheid als gevolg.

Behandeling
BPPD is door onze gespecialiseerde fysiotherapeut goed te behandelen. De behandeling bestaat uit een aantal specifieke bewegingen waardoor de oorsteentjes vanuit het gevoelige gedeelte van het oor verplaatsen naar een minder gevoelig deel. In de meeste gevallen verhelpt deze behandelmethode uw klachten. Na de behandeling krijgt u zogenaamde huiswerkoefeningen om de verbeterde situatie in stand te houden.

Medewerker duizeligheidsklachten
Ingrid LangeDiederik de Zeeuw